Kirja- ja lehtikokoelma 

Urheilumuseon kirjasto on urheilun nykypäivään ja historiaan erikoistunut tutkimuskirjasto, jonka kokoelmat kattavat suomalaisen urheilukirjallisuuden ja -lehdistön 1800-luvulta alkaen. Kirjakokoelman painopiste on urheiluhistoriassa, olympiakirjallisuudessa, hakuteoksissa sekä urheilujärjestöjen ja -seurojen historioissa ja historiikeissa. Kirjasto on kaikille avoin ja aineistojen tutkiminen ja lainaaminen on asiakkaille maksutonta. 

Kansallisessa kirjastoverkossa kirjasto lukeutuu erikoiskirjastoihin.  

Lisätietoja:

Matti Hintikka 
tuottaja 
puh. 041 538 3854 

Vesa Tikander 
erikoistutkija 
puh. 044 783 4594

Kirjaston kokoelmia pääset selaamaan Web-Origo -aineistohaun ja lehtihaun kautta. 

Kirjastokokoelma siirtyy väistötiloihin

Kirjastokokoelma siirtyy Olympiastadionin remontin ajaksi väistötiloihin. Kokoelman siirron takia olemme lopettaneet lainaamisen 20. syyskuuta alkaen. Toiminta jatkuu käsikirjastona väistötiloissa 11.1.2016.


Web-Origo 

Web-Origo on kirjaston aineistotietokanta, jossa voit selata kokoelmiamme, varata aineistoa sekä uusia lainojasi. 

 


Lehtihaku

Kirjaston kokoelmiin kuuluu yli tuhat lehtinimekettä, joista vanhimmat ovat 1800-luvulta. Tällä hetkellä kirjastoon tulee noin 150 koti- ja ulkomaista urheilulehteä.

Voit hakea sekä kirjaston nykyisin tulevia että varastokokoelmaan kuuluvia lehtiä. 


Digitoidut aineistot

Urheilumuseon kirjasto on digitoinut vuodesta 2009 alkaen vanhempaa, urheiluhistoriallisesti arvokasta kotimaista aineistoa. Pdf-muodossa julkaistut kirjat ja lehdet ovat vapaasti kaikkien urheilusta ja liikunnasta kiinnostuneiden käytettävissä.  

 


Vuoden urheilukirja

Suomen Urheilumuseosäätiön asettama valintaraati on palkinnut Vuoden urheilukirjan vuodesta 1980 alkaen. Vuoden 2014 urheilukirjaksi valittiin Jari Ekbergin Kuin taivasta koskettaisi - Jalkapallon MM-kisojen historia.

Tutustu kirjaan ja aiempien vuosien voittajiin. 


Urheilumuseon julkaisusarjat

Urheilumuseolla on kaksi omaa julkaisusarjaa, joissa ilmestyy vuosittain 1–3 urheiluaiheista kirjaa. Teoksia on julkaistu vuodesta 1985 lähtien. Aiheiksi on valittu mielenkiintoisia ilmiöitä urheilun eri aloilta ja vuosikymmeniltä. Vuonna 2012 Urheilumuseo julkisti uuden tutkimussarjan, jossa painotetaan tieteellistä näkökulmaa.