SUOMEN URHEILUMUSEOSÄÄTIÖ
Urheilumuseo
urheilumuseo(at)stadion.fi
(09) 434 2250
Urheiluarkisto
urheiluarkisto(at)stadion.fi
(09) 434 22540
Urheilukirjasto
urheilukirjasto(at)stadion.fi
(09) 434 22520
Palaute
Saavutettavuus
Hae
Etusivulle >>
NUORISON MUUTTUNEET LIIKUNTAHARRASTUKSET JA -YMPÄRISTÖT
 
 
Suomen Urheilumuseo toteuttaa vuonna 2013 nykydokumentointihankkeen Nuorison muuttuneet liikuntaharrastukset ja -ympäristöt. Dokumentointikohteena ovat tämän päivän nuorison suosimat, etenkin kaupunkiympäristössä harrastettavat lajit kuten skeittaus, parkour ja temppupotkulautailu. Lisäksi dokumentoidaan muun muassa lumilautailua ja muita lajeja, jotka tulevat esille hankkeen edetessä.

Urheilumuseon tavoitteena on yhteistyökumppaneiden avulla tallentaa nuorison liikuntaharrastuksia ja näiden käyttämiä liikuntaympäristöjä mahdollisimman kattavasti eri puolilla Suomea: pääkaupunkiseudun lisäksi muun muassa Tampereella, Kotkassa, Porissa, Jyväskylässä, Oulussa, Joensuussa ja Rovaniemellä. Nuorison käyttämiä liikuntaympäristöjä pyritään dokumentoimaan mahdollisimman laajasti: rakennettujen skeittipuistojen ja hiihtokeskusten lisäksi dokumentoidaan mitä tahansa urbaaneja ympäristöjä, jotka nuoret ovat ottaneet ”urheilukentäkseen”. Dokumentoitu aineisto (valokuvat, haastattelut ja mahdolliset esineet) tallennetaan Suomen Urheilumuseon ja Suomen Urheiluarkiston kokoelmiin.

Hankkeen avulla tiivistetään Suomen Urheilumuseon ja eri maakuntamuseoiden välistä yhteistyötä. Dokumentointi toteutetaan valtakunnallisesti kattavasti ja siinä huomioidaan paitsi eri puolella Suomea havaittavat nuorison liikuntaharrastusten yhteiset piirteet, myös paikalliset omaleimaisuudet. Hanke edistää myös Urheilumuseon kokoelmapoliittisia tavoitteita: se vahvistaa nykyilmiöiden tallentamista ja luo kuvaa suomalaisen urheilun monimuotoisuudesta.
 
Yhteistyökumppaneina toimivat tahot ovat: Tampereen museot, Kymenlaakson museo, Pohjois-Pohjanmaan museo, Satakunnan museo, Lapin maakuntamuseo, Pohjois-Karjalan museo ja Jyväskylän yliopisto.
 
 

 

 
Copyright © 2010 Suomen Urheilumuseo Login