SUOMEN URHEILUMUSEO Osoite
Olympiastadion
00250 Helsinki
Yhteystiedot
urheilumuseo(at)stadion.fi
(09) 434 2250
Palaute
Saavutettavuus
Hae
Etusivulle >>

VAIHTUVAT NÄYTTELYTSOIHTU SAAPUU!
Helsingin olympiakisojen 1952 soihdut ja soihtuviesti
6.9.2012−6.1.2013

Helsingin olympiakisoista on tänä vuonna kulunut 60 vuotta. Kisoja edeltänyt soihtuviesti juostiin Kreikan, Tanskan ja Ruotsin halki ja edelleen läpi Suomen kesä-heinäkuussa 1952. Kreikassa sytytettyyn olympiatuleen yhdistettiin Muoniossa, Pallastunturin Taivaskerolla sytytetty Lapin tuli.

Soihtu saapuu! -näyttelyn helmiä ovat harvinaiset, taiteilija Aukusti Tuhkan suunnittelemat Helsingin olympiasoihdut, joista on ensimmäistä kertaa nähtävillä useita erilaisia versioita. Soihtuja valmistettiin vain 23 kappaletta, mikä on pienin määrä nykyaikaisten olympiakisojen historiassa. Näyttelyssä on esillä sekä tutumpia hopeasoihtuja että harvinaisempia messinkisoihtuja. Lisäksi esillä on kaksi soihdusta valmistettua myöhempää kopiota.

Olympiasoihtujen ohella esille on asetettu viestiin olennaisesti liittyvää esineistöä: varatulen kuljetuslyhtyjä, merkkejä, soihtuviestiplaketteja, soihdunkantajan asu sekä varsinaista olympiajulistetta huomattavasti tuntemattomampi, mainospiirtäjä Jaakko Hännisen soihtuviestiä varten suunnittelema Olympiasoihtu saapuu -juliste. Lisäksi näyttelyssä voi palata kesän 1952 viestin isänmaallisiin tunnelmiin valokuvien, filmimateriaalin ja radioselostusten kautta.

Nykyisiin olympiasoihtuviesteihin Soihtu saapuu! -näyttelyn kytkevät 1990- ja 2000-lukujen kesäolympiakisojen soihdut, joista tuoreimpana mukana on Lontoon 2012 olympiasoihtuviestissä käytetty kullansävyinen soihtu.
Soihtuviesti 1952 -verkkonäyttely

Tutustu olympiatulen matkaan Kreikan Olympiasta halki Tanskan ja Ruotsini ja edelleen läpi Suomen kesä-heinäkuussa 1952. Verkkonäyttelyssä on noin 150 kuvaa teksteineen.

verkkonäyttelyyn >>

Verkkonäyttelyn katselua varten tarvitset Flash Playerin. Sen voit ladata ilmaiseksi
Adoben sivuilta.
 

 
Ylen elävä arkisto:
Olympiatuli on syttynyt >>
 
 
 
Copyright © 2010 Suomen Urheilumuseo Login